Windows 11 – smjena generacije

22. rujna 2021.

Ako pratite novosti iz IT svijeta, vjerojatno ste dosad vidjeli ili barem čuli da se Microsoft sprema za izdavanje novog operativnog sustava Windows 11. Budući da nam se službeni datum izdavanja ozbiljno približava (05.10.2021.) postavlja se pitanje što to znači za preko 200 milijuna aktivnih korisnika Windows 10?

Prva stvar koju nam Microsoft želi poručiti kada otvorimo njihovu službenu stranicu jest vizualan i user friendly pristup novom operativnom sustavu uz svježu perspektivu koja će omogućiti korisnicima miran i kreativan prostor u kojem se mogu baviti onime što vole.

Windows 11 obećava istu snagu i razinu sigurnosti kao i Windows 10, uz napredne značajke koje će sigurno privući više pažnje nego njegov prethodnik. Budući da je beta verzija objavljena 24.06.2021., korisnici su imali priliku isprobati što ih čeka, a mišljenja su u najbolju ruku podijeljena kao i što možemo vidjeti na službenom podredditu Windows 11.

Smjena generacije?

Razloge podijeljenog mišljenja možemo primarno vidjeti u očiglednim prednostima i nedostacima koji će učinkovito povući “granicu” između korisnika novih i starijih računala.

Prednosti

Intuitivan i moderan dizajn

Jedna od glavnih i najupečatljivijih prednosti novog OS-a leži u njegovom novom vizualnom dizajnu koji je u skladu s trenutnim minimalističkim trendovima. Većina vizualnih elemenata sadrži transparentne efekte koji se savršeno uklapaju sa zamućenim pozadinama, sjenama te zaobljenim rubovima prozora.

Uzimajući inspiraciju od MacOS-a i Linuxa, prva stvar koju ćete najvjerojatnije primijetiti je da je traka sa zadacima prebačena s lijeve strane (uključujući Start) na sredinu.

Iako takva promjena znatno olakšava korisničko iskustvo svima koji koriste tablet, što je ujedno bio jedan od glavnih nedostataka Windows 10, kod nekih “klasičnih korisnika” to će izazvati burne reakcije. Ali bez brige! Alatnu traku je moguće postaviti na svoje dobro staro mjesto.

Windows 11 korisnicko-sučelje

Nadalje poboljšano korisničko sučelje prilagođava se automatski ekranu, a u kombinaciji sa Snap Layouts i Groups koji pomažu s uklapanjem otvorenih prozora u zaslon (jednakim polovicama, trećinama, četvrtinama) te grupiranjem aplikacija korisnik ima brojne mogućnosti za upravljanje svojim radnim površinama.

Za sve one koji ne znaju ili možda ne koriste ove značajke, one su trenutno dostupne i na Windows 10 (s ograničenom funkcionalnošću), a u sklopu novog OS-a dobiti će nove načine distribucije aplikacija, zahvaljujući Windows PowerToys značajki.

Integracija značajki – Teams, Android i Widgeti

Teams

Iduća novost je integracija Teamsa u operativni sustav. Microsoft je fokusiran da pretvori Teams iz poslovnog alata u dostupnu značajku za sve računalne korisnike, putem kojega će se moći povezati sa svojim prijateljima i bliskim osobama.

Kada želite stupiti u kontakt s drugim ljudima dovoljno je da pritisnite Chat ikonu i spremni ste za razgovor. Ako ste u prošlosti koristili Skype ili Outlook na Microsoftovom računu, ponudit će vam se opcija da sinkronizirate kontakte, a u slučaju da želite dodati nove osobe koje ne koriste Teams, dovoljno je da im pošaljete poruku na njihovu e-mail adresu i primit će pozivnicu da se pridruže.

U svom novom izdanju, od Teamsa možemo očekivati najnoviju podršku za njegove značajke, imerzivne sastanke uz pomoć Together Mode kao i brojne druge “manje” izmjene koje će znatno olakšati planiranje i komunikaciju.

Android aplikacije

Jedna od glavnih promjena koja je oduševila brojne mobilne korisnike je dolazak android aplikacija u novom Windows 11. Microsoft je objavio da će se aplikacije moći instalirati kroz Microsoftovu trgovinu i posjedovat će istu razinu funkcionalnosti kao i ostale računalne aplikacije, odnosno moći će se pomicati na radnoj površini, zakačiti na alatnu traku i pokretati u vlastitom prozoru.

Nažalost ova značajka neće biti dostupna na službeni datum izdavanja (05.10.2021.) već joj se možemo veseliti tek u sklopu budućih ažuriranja. Iako još nije objavljen službeni timeline, korisnici pretpostavljaju da nam android aplikacije stižu među prvim većim ažuriranjima tijekom 2022., a do tada ne preostaje ništa drugo nego se još malo strpjeti.

Povratak otpisanih Widgeta

Za sve one koji ne znaju što su Widgeti, to je grupa manjih aplikacija čija je svrha korisniku pružiti sumirane informacije o novostima, prognozi, sportskim rezultatima, dionicama itd.

Stariji korisnici možda ih se sjećaju iz Windows 7 ili Viste, a ako ste ih preferirali naspram Live Tiles kod Windowsa 10, imamo dobre vijesti za vas jer ih Microsoft ponovno vraća u sklopu novog operativnog sustava.

Windows 11 widgets

Iako ni one ne dolaze bez svojih mana kao što je npr. ograničen izbor, budući da vanjske aplikacije nisu dostupne dok su trenutne očigledno dizajnirane da usmjeravaju korisnike na Microsoftove proizvode kao što su Edge, Bing i MSN News. Vrijeme će pokazati hoće li se što promijeniti, a do tada, zadovoljit ćemo se personaliziranjem dostupnih widgeta.

Nedostaci

Zahtjevi za sustav Windows 11

Prednosti koje smo dosad naveli, premda izgledaju impresivno te su u skladu s trenutnim korisničkim trendovima, ne dolaze bez svoje cijene. Nažalost, to mislimo u doslovnom smislu. Kako bi OS mogao uspješno pokrenuti nove softverske značajke zahtijeva podjednako jake tehničke komponente.

Pogledajmo koji su minimalni sistemski preduvjeti:

Windows 11 sistemski-preduvjeti

Izvor: Windows 11 – Minimalni sistemski preduvjeti

Kao i što je vidljivo iz tablice, gorka istina je da ako vaše računalo ne posjeduje barem 64-bitni procesor, Intel Core 7. generacije ili AMD Ryzen 2. generacije, nemate sreće. Osim toga zahvaljujući povećanoj potražnji za računalnim dijelovima na svjetskoj razini, pronaći određene komponente može biti popriličan izazov.

Razumno je pretpostaviti da velik broj trenutnih korisnika ne posjeduje minimalne uvjete za instalaciju Windowsa 11 budući da isti zahtijevaju naprednu konfiguraciju. Zato je Microsoft ponudio rješenje za sve one koji su “ispod crte kompatibilnosti”

Korisnici koji su voljni uložiti ekstra trud te posjeduju barem 64-bitni (x64) procesor radnog takta 1 GHz, 4GB rama te 64GB pohrane, imaju mogućnost da ručno pronađu te instaliraju ISO datoteku, putem koje mogu ažurirati Windows 10 ili instalirati Windows 11 od nule.

Sve u svemu, rješenje koje potencijalno znači da milijuni računala neće biti zaboravljeni je svakako korak u pravom smjeru. Međutim, službeno nepodržane konfiguracije koje instaliraju Windows 11 na ovakav način imaju znatno veću šansu rušenja kernela i aplikacija. Zato i nije iznenađujuće da Microsoft ne predlaže niti promovira ovo rješenje, ali je dostupno za sve one koji su spremni preuzeti rizik.

Uklanjanje značajki

Dodavanje novih značajki ujedno znači da se stare optimiziraju radi bolje funkcionalnosti ili kao u ovom slučaju, u potpunosti uklanjaju. Iako razlozi variraju od boljih alternativa do manjka korištenja, s obzirom na to da su bile uz nas dobar dio godina, ipak nam je žao što odlaze u mirovinu.

Skype

Započinjemo sa svima dobro poznatim Skype-om koji je popularizirao video pozive. Nažalost, današnja situacija je znatno drukčija te nam se ponekad čini da se Skype izgubio u moru boljih alternativa kao što su Zoom, Google Hangouts itd. Zato i nije iznenađujuće da ga je Microsoft zamijenio Teams-om u Windowsu 11.

Timeline

Sjećate li se Timelinesa koji nam je došao na Windows 10 u sklopu travanjskog ažuriranja 2018. s ciljem praćenja i sinkroniziranja aktivnosti na računalima? Ako vam je pojam u “magli” ili se uopće ne sjećate, ne možemo vas kriviti. Iako je koncept zvučao dobro u teoriji, u praksi je situacija potpuno drugačija. Zato se u Windows 11 pozdravljamo s ovom značajkom koja nažalost nije ostavila značajan utjecaj na većinu korisnika.

Cortana

“Hi there! I’m Cortana, and I’m here to help”

Cortana je Microsoftova verzija A.I. pomagača kao što su Google Assistant ili Amazon Alexa. Microsoft nikad nije uspio ostvariti viziju koju je imao za Cortanu pa će ju dolaskom Windowsa 11 prestati nametati svojim korisnicima.
Svi oni koji su već alergični na njen glas i “korisne” upute mogu odahnuti jer ju Windows 11 više neće uključivati u proces prvog pokretanja, niti prikvačiti na alatnu traku.

Ostale aplikacije

Ostale aplikacije koje su se našle na “listi za rezanje”, a svakako zaslužuju biti barem počasno spomenute uključuju 3D viewer, Internet Explorer, OneNote za Windows 10 i Paint 3D. Navedene aplikacije više neće biti predinstalirane na novom operativnom sustavu, ali će zato i dalje biti dostupne korisnicima koji nadograde Windows 10.

Pozitivna strana u ovome jest da su do sada navedene aplikacije dolazile integrirane u sklopu operativnog sustava, a sada će biti dostupne za instalaciju putem Microsoftove trgovine.

Spremni ili ne Windows 11 je iza ugla!

Nedvojbeno je da Windows 11 unosi osvježenje i velike novosti u svijet operacijskih sustava. Imali pozitivno ili negativno mišljenje, jedno je sigurno. Windows 11 je tu i s vremenom će u potpunosti zamijeniti Windows 10, baš kao što je bilo sa svim dosadašnjim verzijama. Kao i uvijek uživat ćemo u značajkama koje nam se sviđaju, a one koje nam ne odgovaraju pokušat ćemo popraviti ili se jednostavno naučiti nositi s njima.

Za sve one kojima promjena teško pada ili pak nisu dorasli rigoroznim sistemskim preduvjetima Windows 10 je i dalje tu te će službena podrška biti dostupna sve do 14. listopada 2025.

Ako budete trebali pomoć s ažuriranjem računala na Windows 11, tu je naša iskusna ekipa iz IT podrške koja je uspješno dočekala i ispratila već nekoliko generacija operativnih sustava!

Ofir

Pratite nas na društvenim mrežama!