Pustolovine malog Ofirovca na WordCampu 2017 u Zagrebu

19. rujna 2017.

Najveće hrvatsko okupljanje WordPress zajednice, WordCamp Zagreb, trajalo je tri dana sa središnjim konferencijskim danom u Muzeju suvremene umjetnosti. Član našeg development tima Ivan Hrenovac, prisustvovao je konferenciji gdje je razmjenjivao iskustava te skupljao nova znanja u korištenju najpopularnije svjetske platforme za izradu web stranica i objavljivanje web sadržaja.

Unatoč kišnom vremenu i kašnjenju buseva raspoloženje nije jenjavalo te je stigao na predavanja koja su se održala drugog dana ove konferencije. Kako je on to doživio, saznajte u ostatku bloga. Prvo predavanje otvorila je freelance web dizajnerica i dobitnica nagrade najboljeg govornika na prošlom WordCampu, Nela Dunato. Svi koji su izašli s ovog predavanja došli su do jedne veoma bitne spoznaje, a to je da freelanceri i male tvrtke ne trebaju razmišljati kao velike korporacije. Savjetuje da je važno definirati svoj USP (Unique Selling Point) s kojim se uspostavlja konkurentnost te se fokusirati na tržišnu nišu. Ukoliko razmišljate megalomanski, možete izgubiti mnogo vremena i novca.

Predavanja su bila podijeljena na trake. Traka „A“ svoj fokus je posvetila marketingu, dizajnu i iskustvima predavača te traka „B“ čiji je fokus bio na predavanjima o izradi pluginova te uključivanju aktualnih tehnologija u samom WordPress. Sljedeće predavanje na kojem se protagonist našeg web development tima našao bilo je izrazito kratko i pomalo nerazumljivo. Govornica, Maja Žikić pričala je o marketiranju jednog proizvoda i pravljenju poslovnog plana oko istog. Zaključio sam kako trema ponekad pojede čovjeka, stoga savjetujem – opustite se, svi smo tu iz istih razloga.

Nadalje, Ratko Šolaja pokazao nam je na što trebamo obratiti pažnju prilikom izrade plugina te što bismo mogli napraviti kako bi si olakšali posao. Na posljetku, prošli smo kroz izradu jednog testnog plugina što je ujedno razbilo monotoniju i pretvorilo se u zanimljivu interakciju. Hvaljen zbog kreacija i modifikacija pluginova, predavač Goran Jakovljević održao je zanimljivo predavanje upućeno osobama koje bi se htjele fokusirati isključivo na izradu pluginova. Najbitnija je ideja, što raditi i kako pridonijeti sebi i zajednici. Predavač je naglasio kako se u ovom slučaju rješenje može pronaći u forumima i razgovorima s ljudima iz WordPress zajednice.

Kratka pauza za iće i piće proletjela je brzinom svjetlosti, a potom je slijedilo predavanje jednog od najzanimljivijih govornika. Tomislav Kozacinski govorio je o iskustvu freelancera i očekivanjima ako se krene tim putem. Ideja predavanja bila je usporedba načina rada između freelancera i rada u tvrtki. Sloboda biranja projekata i radnog vremena pozitivna je strana freelancera, a novac, koji nije fiksan u cijeloj je priči zapravo ključna stavka. S druge strane, rad u firmi je određen fiksnim radnim vremenom, a dobivanje projekata ovisi o drugim čimbenicima na koje radnik zapravo ne može sam utjecati. Timski rad u firmi te s druge strane dobra organizacija kod freelancera ključna je stavka za znati.

Sljedeće predavanje začinio je Ivan Ružević koji je pričao o svom prvom izazovu koji je imao prilikom dolaska u sadašnju firmu, Infimum. Kao dizajner, bilo mu je nepoznato kako se radi s webpackom, no nakon truda i učenja uspio je u svojem naumu. Edukativnim predavanjem pokazao je kako se WordPress može koristiti kao platforma za učenje postavljanja i rada s webpackom. Dario Jazbec Hrvatin u svom predavanju stavio je naglasak na traženju inspiracije koju nam je ujedno prenio te time zaključio ovogodišnji WordCamp.

Mnoštvo ljudi na jednome mjestu rezultiralo je novim brojnim prijateljstvima i poznanstvima. Za kraj bismo vam poručili da ako vas zanima rad u IT industriji s web tehnologijama da razmislite što želite i kako te jeste li spremni na nove izazove. U svakom slučaju, budite ustrajni te uvijek tragajte.

Sva predavanja možete pogledati ovdje: klikom na Traka „A“ i klikom na Traka „B“ 

Ofir

Pratite nas na društvenim mrežama!