Najkorisniji alati za web dizajn

29. svibnja 2024.

Povodom obilježavanja Dana web dizajnera prošle smo godine pisali o umjetnosti dizajna u IT industriji, a ove smo godine odlučili istražiti najkorisnije alate za web dizajn koji mogu značajno poboljšati učinkovitost i kvalitetu rada.

Suvremeni alati za web dizajn od velikog su značaja jer povećavaju efikasnost, produktivnost i kvalitetu dizajnerskog rada. Omogućuju brzu izradu i iteraciju dizajna, olakšavaju suradnju u stvarnom vremenu i integraciju s drugim alatima. Korištenjem ovih alata, dizajneri mogu pratiti najnovije tehnologije i trendove, osiguravajući da su njihovi projekti moderni, funkcionalni i konkurentni na dinamičnom tržištu web dizajna. Također, alati omogućuju precizniju kontrolu nad procesom dizajna, poboljšavaju komunikaciju unutar tima i s klijentima, te olakšavaju stvaranje vrhunskih web stranica.

Za pomoć smo se obratili našoj dizajnerici Adriani, te vam u nastavku predstavljamo tri najkorisnija alata za web dizajn.

1. Figma

“Figma je iznimno moćan alat za izradu web dizajna i koristim ju svakodnevno. Za mene je ona na vrhu ljestvice spomenutih alata, a objasnit ću i zašto.

Korištenjem Figme možete stvoriti prekrasan niz dizajnerskih rješenja. Moja orijentacija će više ići u smjeru dizajna korisničkih sučelja kao što su web stranice, mobilne aplikacije ili desktop aplikacije. Osim što je jednostavna za korištenje, Figma pruža organizaciju i stvaranje komponenti te raznih stilova dizajna (boja, fontova, proreda, …) što će vam značajno uštedjeti vrijeme i osigurati dosljednost kroz čitav sustav vašeg dizajna. Osim toga, moram napomenuti kako je jako korisna za programere jer generira isječke koda i znatno im olakšava posao.

Figma pruža mogućnost stvaranja interaktivnih prototipova izravno iz sustava dizajna, čime odmah možete prikupiti povratne informacije vašeg klijenta i stvoriti mu osjećaj kao da gleda svoju stranicu ‘live’! Također, postoji velika zajednica korisnika Figme s lako dostupnim materijalima (te niz dostupnih i besplatnih plugina) koji će vam pomoći za inspiraciju i olakšati izradu dizajna.

Sustavu vašeg dizajna možete pristupiti s bilo kojeg mjesta, a zanimljivo je što omogućuje suradnju više dizajnera i programera na određenom dizajnu u stvarnom vremenu! Izdvojila sam samo neke, međutim postoje brojne funkcije koje čine Figmu posebnom!  Imajte u vidu i da se konstantno ažurira te donosi nove značajke i funkcionalnosti za daljnje poboljšanje.

Za bolju kvalitetu dizajna korisničkog sučelja, unutar Figme svakako moram reći da mi je Google Material Design desna ruka! On pruža niz korisnih smjernica te nudi gotove UI komponente koje su lako dostupne i prilagodljive, što mi jako ubrzava proces dizajna i razvoja. S druge strane, ako sam u situaciji da trebam brzo i jednostavno stvoriti neki vizualni sadržaj i uklopiti ga u dizajn, koristim Canvu. Međutim, iako pruža širok izbor gotovih predložaka za različite vrste sadržaja, opcije dizajniranja su dosta ograničene, a mi dizajneri ipak volimo svoju slobodu.

Dakle, dragi moji web dizajneri – pokažite svoju kreativnost i otkrijte brojne mogućnosti Figme!”

Kao i svaki alat, ni Figma nije bezgrešna. Ako se nalazite u situaciji da nemate interneta, ne možete pristupiti alatu ni projektima, a prenošenje velikih datoteka ponekad zna potrajati. Iako smo ranije naveli kako je korištenje alata besplatno, ako želite baš sve dostupne opcije, ipak ćete morati izdvojiti iznos od 12 eura mjesečno. No napominjemo, opcije potrebne za odličan dizajn su vam i dalje dostupne u besplatnoj verziji.

2. Adobe XD

Adobe XD je moćan i svestran alat za dizajn i prototipizaciju korisničkih sučelja koji nudi brojne prednosti, posebno za korisnike koji su već integrirani u Adobe ekosustav. Lansiran 2016. godine, Adobe XD je postao omiljeni alat mnogih dizajnera zbog svoje jednostavnosti, brzine i moćnih funkcionalnosti. Omogućuje stvaranje vektorskih dizajna, izradu interaktivnih prototipova, testiranje korisničkog iskustva i kolaboraciju s timovima u stvarnom vremenu.

Alat ima jednostavno i intuitivno korisničko sučelje koje olakšava učenje i korištenje, a izvrsno se integrira s drugim Adobe alatima poput Photoshopa i Illustratora, omogućujući dizajnerima lako prebacivanje između različitih aplikacija i dijeljenje resursa. Nudi snažne mogućnosti za izradu interaktivnih prototipova s animacijama, prijelazima i mikro interakcijama, što pomaže u vizualizaciji korisničkog iskustva prije implementacije.

AdobeXD

Osnovni nedostatak: cijena. Adobe XD dostupan je kao dio Adobe Creative Cloud pretplate, što može biti skupo za pojedince i manje timove, pogotovo ako ne koriste druge Adobe alate. Licenca Adobe softvera namijenjena je za jednog korisnika unutar tvrtke, te je potrebno kupiti onoliko licenci koliko je korisnika.

Iako podržava dodatke, njihov broj i raznolikost su manji u usporedbi s alatima poput Sketch-a, što može ograničiti prilagodbu i proširenje funkcionalnosti. Također, korisnici mu zamjeraju sporiji rad i povremene probleme s performansama, posebno kod složenijih projekata s puno elemenata i interakcija.

3. Sketch

Uglavnom upotrebljavan u UI i UX dizajnu, Sketch je macOS vektorski softver koji nudi široku paletu različitih i jednostavnih plugina. Ima jednostavno i čisto korisničko sučelje koje omogućuje brz i lak pristup svim alatima i funkcijama, čineći ga idealnim za brzi rad i učenje. Alat omogućuje stvaranje i korištenje simbola (komponenti) i stilova, što olakšava ponovnu upotrebu elemenata i osigurava dosljednost u dizajnu.

Najpoznatiji po velikom broju plugina, Sketch omogućava izvoz kompletnih dizajna sa specifikacijama koje su potpuno funkcionalne za programere. Informacije o elementima su izuzetno precizne i pružaju CSS kod, pozicioniranje i obitelj fontova koje programeri mogu odmah koristiti. Kao i kod Figme, možete raditi sa svojim timom na projektu u stvarnom vremenu, te nema potrebe za spremanjem datoteka na računalo jer se one pohranjuju u oblaku.

Sketch

Iako nije pretjerano skup, Sketch zahtijeva godišnju pretplatu za pristup najnovijim ažuriranjima i dodatnim funkcionalnostima, što može biti dodatni trošak za manje timove i freelancere. Kao nedostatak, također se ističe i to što nema napredne mogućnosti za animacije, što znači da dizajneri često moraju koristiti dodatne alate za stvaranje složenijih animacija i prijelaza.

Specifični alatai

Bez obzira jeste li početnik ili iskusni profesionalac, ovi alati nude nešto za svakoga i mogu vam pomoći da ideje pretvorite u stvarnost. Ukoliko pak imate pitanja ili su vam potrebni savjeti, slobodno nam se javite i naša dizajnerica će vam pomoći!