Druga strana Ofira – Zoltan-Abel Baronji

9. travnja 2024.

Prije pet godina pisali smo o kolegi Zoltanu koji je tada nakon prakse i stručnog osposobljavanja, krenuo u skupljanje godina za mirovinu. Vrijeme je prošlo, Zoltan je postao “dio inventara” u Ofiru pa smo odlučili da je krajnje vrijeme provjeriti u kojem je smjeru otišao. Iako više nije na praksi i dalje je kao i davne 2019. godine, student 3. godine Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku.

Reci nam Zoltane, što se promijenilo od našeg zadnjeg razgovora? Osim što si koju godinu stariji.

Ništa posebno, imali smo kugu pa je vrijeme proletjelo. Kolegice iz marketinga i dalje inzistiraju da se o meni može nešto zanimljivo napisati, a ja i dalje tvrdim suprotno.

U kojem si području svog rada napredovao, na koji dio si se fokusirao?

Rekao bi da sam s Woocommerce-om prošao sve moguće (i nemoguće) opcije, glavni fokus mi je uvijek bio kako što bolje optimizirati tijek rada kako bi se manje vremena gubilo na ponavljanje istih koraka na novim projektima. Trenutno sam zadovoljan s kombinacijom WP-CLI alata i teme Bootscore kao početne točke za razvoj novih webova.

Praksa, stručno osposobljavanje pa zasnivanje radnog odnosa. Ti jednom kad si došao u Ofir, više nisi htio otići. Misliš li da je to dobro što si sve faze prošao u jednoj firmi?

Ovako napismeno zvuči strašno i podsjeća na ovu krasnu scenu iz Simpsona. Od početka nam je suradnja bila dobra i drago mi je smo tako i nastavili.

Kolege često ističu radnu atmosferu kao glavnu prednost rada u Ofiru. Slažeš li se s tim? Što ti ističeš kao glavnu prednost Ofira?

Prvi puta čujem da imamo radnu atmosferu 🙂 bar mi u “kokošinjcu”. I baš tu generalno opuštenu atmosferu bi opisao kao glavnu prednost.

Koji ti je najveći izazov u poslu?

Definitivno klijenti i njihove želje, ali se i tu situacija značajno popravila kako sam stjecao iskustvo pa ih je lakše navesti na “pravi” put ili objasniti da će neko drugo rješenje biti brže gotovo. A u isto vrijeme će biti korisnije za njih.

U posljednjih nekoliko godina, neizbježna je tema AI. Kako vidiš ulogu umjetne inteligencije u budućnosti programerstva i smatraš li njen napredak prijetnjom za svoj posao?

Who watches the Watchmen? I taj AI netko mora programirati i održavati, smatram da će AI prije svega biti još jedan vrlo koristan alat gotovo svima u IT-ju, a i šire.

Koji su ti planovi za budućnost i na koji program se planiraš usredotočiti?

Kratkoročno mi je plan savladati React, započeo sam drugi projekt na tom framework i napokon vidim koje su prednosti, a koje mane. Zasad sam zadovoljan s omjerom kao i tempom kojim napredujem.

Hvala ti Zoltane. Razgovor s tobom je uvijek ugodan i nemoj misliti da je zadnji. Za pet godina ponovno ćemo provjeriti gdje si, što si i kako si.

Ana Božić